Borrplattformar till vrakpris

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv
 
Publicerad torsdag, 29 september 2011 Skriven av Svempa

I Norge finns ett flertal bolag som ägnar sig åt oljeserviceverksamhet. Ett av de största och mest kända är Fred Olsen Energy, som opererar nio borrplattformar anpassade för djuphavsborrning, varav åtta är helägda.

Här nedan återger jag kursdiagrammet för Fred Olsen Energy (ticker FOE, diagrammet hämtat från Avanza) för de senaste fem åren.
FOE_5ar

Som synes är dagens kurs kring 170 NOK historiskt låg, och kan bara jämföras med läget i början av 2009, då den dåvarande finanskrisen härjade som värst.

Enligt vad bolagets företrädare säger har man full beläggning för alla riggar hela 2012 och det är bara en mindre del av kapaciteten som inte är bokad för 2013.

Utdelningen var extra hög för 2010, dels ordinarie utdelning på 10 NOK plus en extra utdelning på lika mycket. Det är osäkert om det blir någon extra utdelning för 2011, men även om den ordinarie utdelningen inte höjs får man ändå en direktavkastning på c:a 5,8%.

Enligt Nordnet är p/e för FOE 5,54 vilket måste anses som mycket lågt. Man får en fingervisning om vart kursen kan ta vägen på ett halvårs till ett års sikt genom att se på kursutvecklingen sedan början av 2009. Det verkar i varje fall för mig sannolikt att kursen rätt snart hamnar över 200 NOK, och sedan söker sig uppåt 250 NOK.

Man bör i sammanhanget minnas det gamla talesättet från Klondykes glansdagar - de som tjänade mest pengar var inte guldgrävarna utan de som sålde spadarna!

Träffar: 6831