Statoil stiger på börsen

Användarbetyg: 5 / 5

Markera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktiv
 
Publicerad lördag, 01 oktober 2011 Skriven av Svempa

Det är inte bara ägare av aktier i Lundin Petroleum som har anledning att glädjas åt det nya storfyndet på norsk sockel. Även de som har Statoil-aktier i portföljen utbrister i hurrarop.

Statoil har, liksom LUPE, 40% av den aktuella koncessionen PL501där det nya fyndet med namn Avaldsnes gjordes. Statoil har dessutom 40% av den angränsande koncessionen PL265 (LUPE är med även där, dock endast med 10%) med det tidigare gjorda fyndet Aldous Major South. Det är bekräftat att det rör sig om ett enda stort och sammanhängande oljefält.

De positiva nyheterna fick Statoil-aktien att stiga under fredagen på en annars starkt fallande Oslo-börs. Vi ser nu ett extremt intressant läge för aktien på några månaders sikt. Ett fyramånadersdiagram återges nedan (hämtat från Avanza, den blå linjen representerar Statoils aktiekurs medan den grå linjen visar börsindex OSEBX).
statoil_4man

De två svarta linjerna visar den horisontella kanal 120-130 NOK inom vilken Statoil-aktien har handlats sedan börskraschen i början av augusti.

Trots den dåliga börsen förväntar jag mig nu en vidare uppgång av aktiekursen, och ett relativt snart genombrott av kanalens övre gränslinje. Hur lång tid detta kan ta är lite ovisst, visserligen är det nya oljefyndet endast delvis diskonterat i kursen men oljepriset kan förväntas falla ytterligare något innan det vänder uppåt, och Statoils aktiekurs påverkas erfarenhetsmässigt en hel del av oljepriset.

En horisontell kanal (kallas även "rektangelformation") är en av de säkraste indikationerna inom teknisk analys. Nu har det ännu inte skett något genombrott uppåt, så jag är väldigt tidigt ute, men när det väl sker har vi en potential uppåt på 10 NOK, dvs kanalens bredd. Ett nytt tekniskt motstånd finns redan vid 144 NOK, och därefter på 153 NOK.

Årshögsta för aktien är strax under 162 NOK, men för att nå dit och på sikt även överträffa den siffran krävs en betydligt bättre börs och enligt min bedömning dessutom ett oljepris som uppvisar en uppåtgående trend. Det dröjer säkert minst ett halvår innan båda betingelserna är uppfyllda.

Men att Statoil-aktien på relativt kort sikt stiger mot 140 NOK ser jag som närmast självklart. Den försiktige väntar givetvis med köp tills aktiekursen passerat 130 NOK, den lite mer våghalsige köper redan nu. Under måndagen kan det komma lite vinsthemtagningar efter fredagens uppgång, det kan ge ett bra köptillfälle.

Läs även vad jag tidigare har skrivit om Statoil.

 

Träffar: 3841