Adolf Lundin  Vi minns Adolf Lundin - en av Sveriges främsta entrepenörer genom tiderna, en föregångsman som tidigt insåg att oljan inom kort tid skulle övergå från
  att vara en ständigt flödande energiresurs till att vara en bristvara som skulle bli allt mer värdefull.
  Energiminnesfonden.se delar ut sitt årliga Energiminnespris till en förtjänt organisation eller individ på Adolf Lundins dödsdag den 30 september.

Blackpearl Resources visar fortsatt svaghet

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv
 
Publicerad fredag, 07 oktober 2011 Skriven av Svempa

Årshögsta för Blackpearl-aktien är 56,75, liksom för många andra oljeaktier fick vi årets högsta kurs i början av februari. Sedan dess har det gått nedåt och aktien handlas i dag kring 24-25 kr.

I sammanhanget kan det vara lämpligt att påminna om att Blackpearl introducerades på svenska börsen i mitten av 2007, handlades initialt kring 33-34 kr men föll sedan kontinuerligt under de följande 18 månaderna ner till en lågpunkt runt 4-5 kr i samband med finanskrisen 2008.

Därefter påbörjades en riktig himmelsfärd, och den som köpte aktien på dess lågpunkt kunde räkna in en värdestegring på dryga 1000 % fram till kurstoppen i februari i år.

Vi tar nu en titt på ett kursdiagram (hämtat från Avanza) som visar kursrörelserna de senate månaderna.
blackpearl_3man

Aktien föll kraftigt i början av augusti i samband med den börskrasch som då inträffade, men vi ser att den redan före börskraschen hade fallit rejält från februaritoppen. Efter börskraschen återhämtade sig aktiekursen något, men den har sedan under de senaste två månaderna visat upp ett mycket svagt kursmönster.

Som synes hade en rätvinklig triangel bildats, en av de säkraste TA-indikationerna på ett förestående kursfall, och vi ser också att kursen ramlade ner en bra bit under baslinjen i triangeln den 22 september. Sedan följde en klassisk avstämning upp mot baslinjen samt därefter en fortsatt rörelse nedåt.

Triangelformationens potential är c:a 9 kr, dvs målkursen blir 20 kr. Om aktien lite oförmodat skulle snabbt vända uppåt och kursen stiga en bit över 29 kr kan man börja hoppas på en bättre framtid. Men för ögonblicket är rådet att stanna utanför och avvakta utvecklingen. Den som sitter fast i aktien och inte vill sälja på nuvarande kurs kan bereda sig på en ytterligare nedgång innan kursen förhoppningsvis går upp igen.

Man kan ju alltid liksom Lukas Lundin hoppas på ett uppköp...

Precis när detta skrivs ser jag en vändning uppåt för aktien, liksom för hela svenska börsen, uppenbarligen förorsakad av de bättre än förväntade jobbsiffrorna från USA. Vi får se om det bränslet räcker för att nullifiera nedgångsscenariet och föra aktien över de nämnda 29 kr.

Träffar: 4013