Adolf Lundin  Vi minns Adolf Lundin - en av Sveriges främsta entrepenörer genom tiderna, en föregångsman som tidigt insåg att oljan inom kort tid skulle övergå från
  att vara en ständigt flödande energiresurs till att vara en bristvara som skulle bli allt mer värdefull.
  Energiminnesfonden.se delar ut sitt årliga Energiminnespris till en förtjänt organisation eller individ på Adolf Lundins dödsdag den 30 september.

Statoil rapporterar i morgon

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv
 
Publicerad onsdag, 26 oktober 2011 Skriven av Svempa

Först en liten tillbakablick. Jag har flera gånger tidigare skrivit om Statoil, senast den 21 oktober, det är ett mycket intressant företag och inte bara Nordens största företag utan också ett stort olje- och gasbolag med internationella mått mätt.

Med hjälp av TA kunde jag ge prognosen att aktiekursen skulle upp till 140 NOK, den utlösande faktorn var en köpsignal då kursen passerade 130 NOK. Dessutom har jag nämnt att 144 NOK är ett relativt svårt motstånd att besegra.

För att illustrera detta resonemang återger jag nedan ett kursdiagram för den senaste veckan (onsdagens handel är alltså inte inkluderad, diagrammet är hämtat från Avanza).

STL_1v

Här ser vi att veckan varit mycket positiv, och att aktiekursen nådde den tekniska målkursen 140 NOK redan i fredags (kursen var uppe tillfälligt på den nivån redan den 18/19 oktober). Ett försök att passera motståndet vid 144 NOK gjordes också, men som nästan alltid är fallet första gången misslyckades det och kursen föll tillbaka. I dag onsdag stängde Statoil på 141,70 NOK.

Nu är det alltså kvartalsrapport i morgon, och det innebär att vi kan skrota alla tidigare tekniska resonemang eftersom nya fundamenta av en större dignitet kommer att avslöjas i denna rapport. Frågan är då närmast om rapporten kommer att medföra en positiv eller negativ marknadsreaktion.

Enligt Danske Bank kommer rapporten för tredje kvartalet att ge starka positiva signaler till marknaden.

En enligt mitt tycke både välskriven och vederhäftig amerikansk analys av bolaget (dock uppenbarligen gjord av en icke proffsanalytiker) ger också mycket positiva vibrationer. Läs den!

Min egen åsikt är att Statoil är ett gravt undervärderat bolag, och att aktien har en mycket stor uppsida. Men som alltid kan det ta tid innan marknaden upptäcker detta. Låt oss hoppas att rapporten för det tredje kvartalet ger en impuls i rätt riktning!

Anm. Både skribenten och Energiminnesfonden.se äger aktier i Statoil.

Träffar: 2952