Några norska oljefavoriter

Användarbetyg: 3 / 5

Markera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv
 
Publicerad måndag, 25 augusti 2008 Skriven av Svempa

Oslobörsen är bland det mest volatila och oförutsägbara som finns och en av anledningarna, förutom norrmännen själva som lätt förfaller till omväxlande aktiehysteri och börspessimism, är säkert att börsen domineras av energisektorns bolag. Vi har här Nordens största bolag StatoilHydro, men också ett otal andra gas- och oljebolag av varierande storlek, samt mängder av bolag inom offshore och oljeservice.

Jag tänkte nu ta upp några av mina egna favoriter på Oslobörsen, närmare bestämt fyra olika bolag.

Först och främst då StatoilHydro, som för övrigt inom kort kommer att byta namn till något helt annat - trots att jag och många med mig anser att det inte finns någon som helst logisk orsak att byta namn utom möjligen tillbaka till Statoil. Men vi minns ju från den föreslagna fusionen mellan Telenor och Telia att logiska argument inte alltid är så gångbara i Norge, utan där handlar det mycket om viktiga personers personliga prestige. Oavsett detta är Statoil (som jag kallar bolaget i fortsättningen) ett av världens mest intressanta olje- och gasbolag med den ovanliga egenskapen att vi kan räkna med ökad energiproduktion från bolaget under många år framåt. Detta trots att oljan på den norska sockeln har börjat sina. De stora produktionsökningarna för Statoil kommer inte heller genom oljan utan genom gasen, men man bör kunna bibehålla den nuvarande oljeproduktionen åtminstone oförändrad under ett antal år framåt.

Statoil-aktien har varit uppe i 215 NOK under våren, och sjönk sedan gradvis ner till under 150 NOK. Den har sedan repat sig en del och ligger nu kring 160 NOK. Liksom nästan hela oljesektorn i Norge visar aktien tecken på att bottenformationen börjar bli färdig och att en ny uppgång kommer att påbörjas inom kort. Givetvis kommer detta scenario inte att hålla om oljepriset skulle sjunka drastiskt från nuvarande nivå på 115 USD/fat, men håller sig oljepriset över 100 USD/fat ser jag inga hinder för att aktien ska gå upp en hel del i kurs. På lång sikt, typ två till tre år, har jag ett kursmål på 300 NOK. Den mer spekulativt lagde satsar kanske hellre på någon lämplig warrant, min egen favorit där är knockout-warranten TSTL9E 130SHB som har 140 NOK som knockout-nivå.

Nästa aktie, som liksom Statoil är ett mycket stort eget innehav (båda aktierna finns också i Energiminnesfonden.se:s portfölj) är DNO International. Detta bolag har dels egen verksamhet, dels har man c:a 35% av ägandet i ett annat oljebolag som kallas Det Norske (DETNOR) och som har det förvillande fullständiga namnet Det Norske Oljebolag - vilket är samma namn som DNO hade innan man bytte till DNO International. DETNOR är en stor aktör på den norska sockeln, det är bara Statoil som är större av de börsnoterade bolagen såvitt jag vet.

DNO har en relativt stor produktion i Jemen, och har skaffat sig enorma oljetillgångar i norra Irak genom först ett avtal med den regionala styrelsen KRG (Kurdish Regional Government) och sedan en mycket framgångslik oljeletning i de områden man fått sig tilldelade. DNO har nu en total produktionskapacitet på mer än 100 000 fat/dag i norra Irak, även om begränsningar i infrastrukturen gör att "bara" 50 000 fat/dag kan utnyttjas. Och detta först när exporttillstånd erhålls, vilket bolaget förväntar sig få under 2008.Tills vidare säljs en mindre del av den olja som man kan producera på den lokala marknaden i norra Irak till priser som ligger en bra bit under världsmarknadspriset. Se t ex http://www.iraqupdates.com/p_articles.php/article/35537 .

DNO-aktien har haft en riktig berg- och dalbaneresa på börsen, kursen slår häftigt åt båda håll allt efter som det kommer någon nyhet som påverkar investerarnas humör, och även det speciella börsklimatet i Oslo påverkar en hel del. Aktien omsätts med många miljoer varje dag och är alltså en mycket likvid aktie, vilket kan ses som en fördel för den som vill syssla med kortsiktig handel. Kursen kan lätt komma att dubblas från de c:a 7,50 NOK den handlas på idag när det kommer ett officiellt meddelande om att exporttillstånd beviljats. För några månader sedan steg kursen från ungefär samma nivå som idag till över 12NOK enbart på rykten att ett exporttillstånd låg nära i tiden.

En placering i DNO är som ni förstår nervpåfrestande, och rekommenderas bara till den som är djupt fundamentalt förankrad i oljemarknaden och tror bergfast på att den politiska situationen i Irak kommer att normaliseras så att det går att göra affärer på vanligt sätt i landet.

Ett tredje bolag är Revus, som liksom Statoil och DNO tillhör de mest rekommenderade aktierna när analytikerna har sina presentationer. Bolaget har nyligen gjort några viktiga olje- och gasfynd och visserligen har kursen gått upp då dessa nyheter presenterats men den har sedan fallit tillbaka igen. Nuvarande kurs är strax över 80 NOK. Senaste fynden är i Ipswich-blocket (tillsammans med bl a PARE) och i Jordbaer-koncessionen (Revus har 20%) samt i P1107 tillsammans med bl a LUPE. Man presenterade också en oväntat stark kvartalsrapport för Q2.

För det fjärde vill jag också nämna PA Resources, alla vet kanske inte att bolaget är noterat både på Oslo-börsen och i Stockholm. Även PARE hör till analytikernas favoriter på grund av bolagets starka fundamenta, men precis som vad gäller Revus och andra jämförbara bolag har aktiekursen inte speglat de förutsättningar som finns inför framtiden. Men man bör kunna förvänta sig en avsevärd kursstegring på lite sikt från nuvarande nivå, kanske en dubbling av kursen till och med (svensk kurs just nu c:a 50 SEK), med tanke på bolagets goda intjäningsförmåga.

Varje seriös oljeinvesterare bör ha några norska oljebolag i portföljen, om inte annat så för spänningens skull :-)! Det fiinns många fler att välja på än vad som nämnts ovan, i min egen portfölj har jag t ex både NORECO och DETNOR förutom PARE, Statoil och DNO. Revus sålde jag lyckligtvis nyligen efter en bra uppgång, kursen har sedan dess backat tillbaka nästan till där jag köpte senast så det kan bli ett nytt köp inom kort. Sedan finns det Norse Energy (NEC), Canargo, Questerre osv att välja på. "Oljemygg", som Hegnar kallar dem för - men vem vet, de kan växa betydligt. Kursen i Questerre steg från 5 till 30 NOK på några månader, nu är den tillbaka på 12-13 NOK. Men liksom för de andra bolagen kan det gå både upp och ner igen med häftiga rörelser! Canargo ligger just nu på c:a 1/5 av toppkursen. Det gäller att försöka hänga med...

 

 

 

 

 

Träffar: 12147