Säker placering i osäker sektor

Användarbetyg: 5 / 5

Markera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktiv
 
Publicerad måndag, 12 september 2011 Skriven av Svempa

När börsen backar, vilket den har gjort ordentligt i dag, ser man allt som oftast att aktierna i energisektorn backar avsevärt mer än index. I dag till exempel gick OMX Stockholm 30 ner 2,5% medan SX10 Energi gick ner 5%. Visserligen kan man anta att energisektorn innehåller proportionellt fler företag som ses som mer spekulativa än vad som finns på börsen i dess helhet. Men det finns vissa undantag från den regeln!

Vilket företag i energisektorn har p/e under 6 och en direktavkastning över 5% vid dagens kurs, är helt skuldfritt med en gigantisk kassa och har en världsomspännande verksamhet? Om jag tillägger att det handlar om Nordens största företag så kanske det inte är så svårt att gissa!

Javisst, givetvis handlar det om Statoil. Kursen hamnade vid dagens slut på 122,50 NOK efter att ha varit nere på 120,50 NOK. Årslägsta kom (givetvis) vid börskollapsen andra veckan i augusti, då kunde man köpa aktien för 108,10 NOK, vilket ungefär motsvarar läget på senhösten 2008 under brinnande finanskris och ett oljepris (Brent) på 60-70 USD/fat.

I år har vi visserligen också en kris, närmare bestämt en europeisk skuldkris, men oljepriset  (Brent) har legat över 100 USD/fat sedan januari och priset just nu, liksom snittet för året, ligger på sådär 110 USD/fat. Det är en viss skillnad!

Förutom ett högt oljepris, som enligt alla seriösa bedömare lär hålla sig på minst dagens nivå både året ut och under 2012, har Statoil haft stora framgångar med sin prospektering hittills under 2011. Såpass stora framgångar att det gör avtryck i den framtida produktionsprofilen även för ett jätteföretag som Statoil.

Köprekommendationerna för aktien står som spön i backen, och riktkurserna ligger i spannet 150-200 NOK på 6-12 månaders sikt. Under 2008 betalades Statoil-aktien i över 200 NOK, och min fasta tro är att vi både kommer dit igen inom ett år och överträffar den kursen.

Så ni som fortfarande har pengarna i madrassen för säkerhets skull, plocka fram lite och satsa dem hellre på Statoil. Det finns många bolag inom energisektorn som kan förväntas ge betydligt högre vinst för en mer riskbenägen placerare, men för den som prioriterar en god nattsömn är Statoil ett bra val.

Givetvis finns det alltid en risk för fortsatt fall, börsen är lite psykotisk just nu, men fallhöjden är som jag ser det begränsad. Kraftigt stöd ser ut att finnas vid 120 NOK, men den försiktige kan ju avvakta utvecklingen de närmaste dagarna och se om man ev kan få in aktien någonstans kring 110-115 NOK.

Träffar: 3196