Adolf Lundin  Vi minns Adolf Lundin - en av Sveriges främsta entrepenörer genom tiderna, en föregångsman som tidigt insåg att oljan inom kort tid skulle övergå från
  att vara en ständigt flödande energiresurs till att vara en bristvara som skulle bli allt mer värdefull.
  Energiminnesfonden.se delar ut sitt årliga Energiminnespris till en förtjänt organisation eller individ på Adolf Lundins dödsdag den 30 september.

Bernanke krossade börserna

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv
 
Publicerad torsdag, 22 september 2011 Skriven av Svempa

Den här gången var Bernanke-effekten katastrofalt övertydlig. Det annonserade "Twist-programmet", där Fed köper obligationer med lång löptid och säljer obligationer med kort löptid, var väl i och för sig varken positivt eller negativt. Men det var ett enda ord som Bernanke uttalade, som orsakade de stora rasen.

Han sa nämligen "significant downside risk", och det var ordet "significant" som marknaderna hakade upp sig på. Dvs reaktionen blev "aj då, det är ÄNNU värre än vi trodde det var". Alltså rasade först börserna i USA, i natt följde börserna i Asien efter (speciellt den i Hongkong) och i dag rasar börserna i Europa med sådär 4% över lag.

Kl 1430 i dag kom dock en LITEN ljuspunkt, dvs nyanmälda arbetslösa i USA sjönk något till 423 000. Detta var dock 3000 fler än vad analytikerna hade gissat på, så det var inte odelat positivt. Men vi undgick ändå en riktigt sur marknadsreaktion, dock pekar futures fortfarande på en nedgång i Dow Jones index på c:a 2% när USA-börserna öppnar kl 1530, vilket kan få konsekvensen att nedgången i Europa ytterligare förstärks.

Den svenska börsen har i och med dagens fall åter närmat sig sitt starka stödområde OMXS30 850-860, och man måste alltså noga bevaka den fortsatta utvecklingen. En stängning under 850 är en stark indikation på vidare börsfall. Om vi däremot får en studs uppåt och stänger på 870 eller högre ser det bättre ut. I denna minut är OMXS30 på nivån 867.

Dagens börs kan i bästa fall ge ett utomordentligt köptillfälle, både på kort och lång sikt. Vi ser till synes helt omotiverade fall i börskurserna för starka och vinstgivande företag inom energisektorn som Fortum, Statoil och Fred Olsen Energy. Investmentbolaget Investor faller i linje med börsindex, medan kollegan Industrivärden faller ännu mer.

Tror man på en börsuppgång så kan Investor vara ett bra köp på dagens nivå c:a 114 kr, som dessutom är ett stöd rent tekniskt. Den försiktige bör kanske vänta och se att kursen vänder uppåt från detta stöd innan köp, en stängning under 114 kr ökar risken för ytterligare kursfall. Men på något års sikt kan jag inte tänka mig att ett köp i dag skulle vara fel.

Riskerna är alltså uppenbara, i varje fall sett över några månader. Dvs det kan bli ännu bättre köptillfällen senare i höst...

Träffar: 3129