Adolf Lundin  Vi minns Adolf Lundin - en av Sveriges främsta entrepenörer genom tiderna, en föregångsman som tidigt insåg att oljan inom kort tid skulle övergå från
  att vara en ständigt flödande energiresurs till att vara en bristvara som skulle bli allt mer värdefull.
  Energiminnesfonden.se delar ut sitt årliga Energiminnespris till en förtjänt organisation eller individ på Adolf Lundins dödsdag den 30 september.

Det ljusnar vid horisonten

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv
 
Publicerad fredag, 07 oktober 2011 Skriven av Svempa

Torsdagens fortsatta uppgång i både OMXS30 och i viktiga aktier bådar gott för framtiden. Vi kan nu se eller ana köpsignaler i ett flertal nedpressade aktier.

Betrakta nedanstående tremånadersdiagram (hämtat från Avanza) över datakonsultföretaget HiQ:s aktie.
hiq_3man

 

Torsdagens handel återspeglas inte i diagrammet (kommer att uppdatera det under fredagen), men då vi vet att aktien stängde på 26,60 kr är detta tillräckligt för att vi ska kunna diskutera ett tekniskt scenarie.

Som vi ser har aktien handlats i en horisontell kanal med undre begränsningslinjen vid c:a 26,50 kr och övre begränsningslinjen vid drygt 30 kr. Aktien gjorde ett utbrott nedåt för bara några dagar sedan, och potentialen för nedgången var alltså c:a 3,50 kr, vilket skulle innebära ett kursmål kring 22,60 kr.

Men aktien vände uppåt redan vid 24 kr och torsdagens slutkurs 26,60 kr innebär att vi återigen befinner oss inom den horisontella kanalen. Vi kan dessutom konstatera att en fallande kil har bildats efter utbrottet nedåt, och dagens kraftiga kursstegring med 7,26% innebär att kursen nu har brutit igenom kilens övre begränsningslinje med viss marginal.

Detta ska ses som en köpsignal. Potentialen ligger på c:a 5 kr, om denna uppgång infrias för det oss över den övre gränsen i den horisontella kanalen.

Blir så fallet utlöses en ny köpsignal med målkurs 33,50 - 34 kr.

HiQ anses vara ett av de fundamentalt bästa datakonsultföretagen, och om utdelningen bibehålls är direktavkastningen hela 7,2 %. Detta ger stöd åt aktiens fortsatta utveckling.

Solenergiföretaget Renewable Energy Corporation har jag tidigare skrivit om, då var kursen 5,24 NOK och jag varnade för fortsatt nedgång. Så blev också fallet, och kursen hamnade ända nere på 4,26 NOK som lägst intraday. Men dagens handel innebar en revansch, via en mycket stor slutauktion hamnade kursen på 5 NOK jämnt.

Betrakta nu nedanstående tremånadersdiagram (hämtat från Avanza).
rec_3man2

Observera den fallande kilen, dagens kursstegring till 5 NOK utlöser ingen köpsignal men vi ligger nära gränsen så en fortsatt uppgång kommer att göra det. Får vi köpsignalen har den en potential på ungefär 2,60 NOK, dvs målkursen blir då c:a 7,60 NOK.

Om börssentimentet växlar från negativt till positivt kan det gå fort uppåt. I den tidigare analysen skrev jag att den riskvillige borde köpa REC någonstans mellan 4 och 5 NOK. Den som köpte vid 4,26 NOK häromdagen gjorde antagligen en bra affär, även om vi inte får glömma att risken för en nedgång ända till c:a 3,30 - 3,50 NOK fortfarande finns kvar. Fundamentalt finns det värderingar som pekar på en uppgång till c:a 9 NOK i ett första steg.

Vi måste fortfarande ställa oss frågan - är det ljus vi anar i slutet på tunneln en verklig signal om ett bättre börsklimat? Eller är det helt enkelt strålkastarna från ett framrusande börståg som kommer att köra över oss och kvadda våra förhoppningar?

Edit 7/10: Diagrammen uppdaterade så att torsdagens handel finns med.

Träffar: 2891