Investor - aktien som följer börsen

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv
 
Publicerad lördag, 08 oktober 2011 Skriven av Svempa

Eller vi ska kanske säga tvärtom - börsen följer Investor? Ja, i varje fall är Investor en av komponenterna i OMXS30, så är även Investors huvudinnehav Atlas Copco, SEB, ABB, Astra Zeneca samt Ericsson. Det är alltså inte så märkligt att ett tremånadersdiagram ser ut som det gör, se nedan (diagrammet hämtat från Avanza, den blå kurvan är Investors kurskurva, den grå kurvan visar OMXS30).
Investor_3man2

Investor nådde 159 kr under april i år, och så sent som i början av juli var kursen fortfarande kring 150 kr. Sedan kom det stora raset som späddes på av den allmänna börskraschen i början av augusti. Därefter har aktien handlats i en horisontell kanal, en så kallad rektangelformation, med undre begränsningslinjen vid 114 kr och med 126 kr som övre gräns.

Vid genombrott av den övre gränslinjen utlöses en köpsignal med en potential av 12 kr, dvs målkursen blir då 138 kr. Men än så länge är det en bit kvar till ett eventuellt genombrott, den riktige optimisten skönjer dock början på en stigande rätvinklig triangel (utritad i grönt) där dagens kurs 123,80 kr ligger precis på triangelns övre begränsningslinje. Triangeln ger en potential uppåt på c:a 10 kr om kursen fortsätter uppåt en liten bit de närmaste börsdagarna. Dock ser vi att en liknande formation under de tre sista veckorna i september inte utlöste en uppgång utan istället en rekyl nedåt.

Hur börsen går nästa vecka vet ingen, men det känns just nu lite mer troligt med en korrektion nedåt än med en uppgång. Under onsdag - fredag den här veckan steg Investor med 8 kr från strax under 116 kr till dagens kurs, och man kan alltså förmoda att det blir lite vinsthemtagningar under måndagen.

Fundamentalt är det mycket som talar för Investor, substansrabatten är rekordhög och man får vid dagens kurs en hyfsad direktavkastning på lite drygt 4 %. Om man som jag tror att vi har det värsta bakom oss och börsen kommer att stå högre om ett halvår än nu så är Investor en av de aktier som följer börsindex bäst.

Vilket förstås också innebär att om börsen går ner så går Investor ner. Aktiens rätt starka stöd vid 114 kr korresponderar mot ungefär 860 i OMXS30. Skulle indexet tappa sitt starka stöd inom intervallet 850-860 lär inte heller Investors stöd vid 114 kr hålla.

Den försiktige väntar alltså med att köpa tills aktien bryter handelsintervallets övre gräns vid 126 kr. Är man mer fundamentalt lagd, och vägrar tro på att världen ska gå under i höst utan snarare räknar med att den europeiska skuldkrisen visserligen fortsätter men att den blir i stort sett hanterbar, kan man förslagsvis köpa på måndag. Då kan aktien kanske köpas kring 120 kr, lägre än så ska den helst inte gå om vi ska kunna bibehålla tron på ett positivt kursscenarie. Den som tror på en djupare nedgång ska förstås inte köpa alls.

SHB har en målkurs från början av september på 150 kr och Nordea anser att aktien är värd 141 kr på lite sikt.

Träffar: 3660