Adolf Lundin  Vi minns Adolf Lundin - en av Sveriges främsta entrepenörer genom tiderna, en föregångsman som tidigt insåg att oljan inom kort tid skulle övergå från
  att vara en ständigt flödande energiresurs till att vara en bristvara som skulle bli allt mer värdefull.
  Energiminnesfonden.se delar ut sitt årliga Energiminnespris till en förtjänt organisation eller individ på Adolf Lundins dödsdag den 30 september.

Hur man lätt får minst 10% avkastning utan större risk

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv
 
Publicerad lördag, 08 oktober 2011 Skriven av Svempa

När man försöker avgöra aktiemarknadens framtida avkastning så brukar de flesta bedömare anse att man ska kunna räkna med en genomsnittlig avkastning på c:a 10% över tiden, baserat på historiska data. I dag höjs emellertid allt fler röster som säger att aktiemarknaden i framtiden absolut inte kommer att kunna klara detta mål. Snarare kan man hoppas på 3-5 % avkastning över tiden, dvs bara någon eller några procent över inflationen.

Men det finns möjligheter att placera sitt kapital för att få god årlig avkastning. Det gäller bara att hitta rätt instrument. Och då menar jag inte sexiga men riskabla aktier som man hoppas ska ge minst 100% i kursuppgång det närmaste året, utan verkligt tråkiga börsbolag som helt enkelt ger väldigt bra direktavkastning. Ända upp till över 10%, faktiskt.

Ett bolag som tidigare ingick i Energiminnesfonden.se:s portfölj (vi sålde för att få pengar till att köpa fler aktier i DNO) är kanadensiska Capstone Infrastructure Corporation (ticker CSE.TO). Tidigare hette bolaget Macquarie Power and Infrastructure Corporation, och av någon anledning har Yahoo! kvar det gamla namnet (namnbytet skedde i början av maj i år) .

Tillgångarna är av varierat slag, bland annat är man delägare i både vattenkraft, solenergi och biomassa. Samt intressant nog i det svenska fjärrvärmebolaget Värmevärden. Nyligen köpte man in sig i brittiska vattenverket Bristol Waters .

Själva beskriver de sin affärsidé med följande ord : "Capstone Infrastructure Corporation's mission is to build and responsibly manage a high quality portfolio of infrastructure businesses in Canada and internationally in order to deliver a superior total return to shareholders through a combination of stable dividends and capital appreciation".

Detta är ett bolag man köper enbart för att få god direktavkastning, och som det står i senaste rapporten: "Based on the Corporation's current portfolio and outlook and barring any significant unexpected events, the Corporation's dividend policy of $0.66 per share on an annualized basis is expected to be sustainable through 2014".

Då kursen just nu ligger på 6,30 - 6,40 CAD innebär det något över 10% i årlig utdelning.

Dessutom finns förstås hoppet om att aktien ska öka i värde. Den har varit högre värderad, Energiminnesfonden.se sålde sitt innehav till kurs 7,20 CAD för rätt exakt ett år sedan (köpta på c:a 6 CAD ett år tidigare) och kursen har varit uppe i c:a 8,5 CAD innan den europeiska skuldkrisen slog till.

Gillar man av någon anledning inte detta bolag så har jag flera andra förslag, men då hamnar man för det mesta en bit under 10% och får kanske ta lite högre risker dessutom.

Går vi till den norska marknaden hittar vi t ex Statoil Fuel & Retail. Kursen är tillbaka ungefär vid den nivå som aktien introducerades till förra året i november, i dag betalas aktien till c:a 43 NOK. Senaste utdelningen var 3 NOK, det finns ingenting som tyder på lägre utdelning i framtiden vilket innebär en direktavkastning på 7%.

I Norge finns även det stora riggbolaget Seadrill med John Fredriksen som huvudägare. Aktien handlas både i New York och i Oslo (ticker SDRL) och direktavkastningen är med dagens kurs c:a 9,7 %. Här finns dock en del frågetecken , risknivån är enligt min åsikt högre än i övriga nämnda bolag och det finns vissa tveksamheter om utdelningsnivån är hållbar i längden. Men jag återkommer ev till Seadrill med en separat beskrivning och försök till analys. I dagarna har Seadrill skaffat sig en stor kredit , så möjligheterna till finansiering verkar vara goda.

Går vi tillbaka till Kanada så finns det flera högavkastande bolag inom energisektorn att välja mellan, ett exempel är Crescent Point Energy Corporation (CPG.TO). Aktien kan köpas för lite över 39 CAD och direktavkastningen är även här 7 %.

Pengrowth Energy Corporation (PGF.TO) ger ytterligare lite mer pengar i utdelning, aktien kan köpas för något över  9 CAD och ger en direktavkastning på 9%.

Har man gott om pengar i byrålådan och inte vill satsa på snabba cash via kursuppgångar kan man bygga en portfölj med bra avkastning av en kombination av de ovan nämnda aktierna. Och eftersom i varje fall Nordnet numera ser till att man får tillbaka de pengar som dras i utländsk skatt på utdelningar i en kapitalförsäkring kan man välja en sådan. Speciellt om man förutom hög utdelning även tror på kursuppgångar.

Att satsa på aktier denominerade i NOK och/eller CAD är att ta en valutarisk. Men av alla valutor i världen tror jag både den norska kronan och den kanadensiska dollarn kommer att vara bland de starkaste inom den överskådliga framtiden.

Träffar: 4486