Adolf Lundin  Vi minns Adolf Lundin - en av Sveriges främsta entrepenörer genom tiderna, en föregångsman som tidigt insåg att oljan inom kort tid skulle övergå från
  att vara en ständigt flödande energiresurs till att vara en bristvara som skulle bli allt mer värdefull.
  Energiminnesfonden.se delar ut sitt årliga Energiminnespris till en förtjänt organisation eller individ på Adolf Lundins dödsdag den 30 september.

Börsläget - en uppföljning

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv
 
Publicerad torsdag, 29 september 2011 Skriven av Svempa

Som förutspått vände börsen ner under onsdagen, men nedgången blev liten. Tekniskt sett kan man se en sådan nedgång som en avstämning ner mot trendlinjen, och så länge inte nedgången fortsätter under trendlinjen är det ingen fara på taket.

I dag torsdag stängde OMXS30 på 930,36, dvs vi fick den av mig efterlängtade stängningen på 930 eller högre. Det innebär att vi har överträffat föregående topp i diagrammet, det är en teknisk signal som bekräftar att den korta trenden fortfarande är uppåt. Visserligen är än så länge den topp som nu håller på att bildas högre än den föregående med minsta möjliga marginal, men vi kan ju hoppas på en ny uppgång i morgon fredag!

Se diagram nedan (hämtat från Avanza).
omxs30_3man2

Det finns nu utrymme för en rekyl nedåt ända till 893 utan att det positiva scenariet blir ogiltigt. Men faller OMXS30 under den nivån någon av de närmaste dagarna så är vi tillbaka på ruta ett och förhoppningarna om en lite bättre börs den närmaste tiden kan i princip skrinläggas. Vad vi nu vill ha som ett nästa steg är en stängning på 970 - 975 eller högre, det skulle förstärka den positiva bilden.

Om börsen inte fortsätter uppåt direkt är ett relativt troligt händelseförlopp att en sidledes rörelse mellan 900 och 940 etableras, tills något utbrott sker uppåt eller neråt. Men det får vi återkomma till i så fall.

Slutligen vill jag påminna om att TA har sina begränsningar, ett tekniskt resonemang gäller bara fram till dess att nya starka fundamentala signaler kommer. Men nyheterna de senaste dagarna har faktiskt fungerat som en förstärkning av den positiva tekniska trenden, t ex den avsevärt bättre siffran på nytillkomna arbetslösa i USA.

Edit 30/9: Diagrammet uppdaterat.

Edit 2/10: Diagrammet uppdaterat för att få med fredagens handel.

Träffar: 2655