Där kom en svart svan flygande.

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv
 
Publicerad tisdag, 01 november 2011 Skriven av Svempa

Aj, det där gjorde ont. Ny börsnedgång i dag tisdag, OMXS30 backade med 4,5%. Och det efter en rätt rejäl nedgång under måndagen. Nu ligger OMXS30 på 946, vilket är lägre än innan det beramade EU-mötet i Bryssel då den "stora räddningsplanen" spikades.

Och återigen är det en europeisk politiker som utlöser raset, den här gången var det den grekiske premiärministern Giorgos Papandreou som kom med det överraskande beskedet att man skulle anordna en folkomröstning om de grekiska nedskärningar av olika statliga utgifter och samhällsförmåner som är erforderliga för att genomföra räddningsplanen.

Intressant nog hade han inte förankrat det beslutet någonstans, inte med några europeiska politiska ledare och faktiskt inte ens med sin egen finansminister.

Trots att Grekland alltså lovas en "rabatt" på hela 50% på den privatägda delen av statsskulden (och det är den helt dominerande delen) så är folket på gatan inte nöjda utan protesterar vilt. Man kan ju fråga sig om gemene man i Grekland över huvud taget har någon insikt i de finansiella problem som redan finns, och som blir etter värre om ingenting görs åt statens skenande utgifter.

Själv undrar jag förstås varför ingenting nämns om de stora vapenaffärer som Grekland nyligen gjort eller tänker göra, det gäller såväl amerikanska stridsvagnar som franska flygplan och tyska ubåtar. Affärerna som belöper sig på åtskilliga miljarder Euro verkar inte kunna kritiseras, alla tycks vara ense om att Grekland måste ha en enormt stark krigsmakt för att känna sig i jämvikt med den gamla arvfienden Turkiet.

Vi som sysslar med teknisk analys avskyr "svarta svanar". När en sådan dyker upp blir nämligen alla tidigare TA-resonemang med ens ogiltiga och man får börja om från början. Speciellt om det handlar om att en långvarig ekonomisk osäkerhetsperiod har inletts, och så är antagligen fallet nu.

Vad man kan hoppas på är möjligen att utspelet tvingar fram en politisk kris i Grekland och att regeringen faller. Då blir det antagligen nyval. Men då kommer automatiskt funderingar över vilka alternativ som finns. De kanske är ännu värre än dagens instabila regering?

Enligt media kommer den grekiske premiärministern att äta middag med G20-gruppen på onsdag kväll. Undrar vad han kommer att säga då?

Träffar: 6804