Adolf Lundin  Vi minns Adolf Lundin - en av Sveriges främsta entrepenörer genom tiderna, en föregångsman som tidigt insåg att oljan inom kort tid skulle övergå från
  att vara en ständigt flödande energiresurs till att vara en bristvara som skulle bli allt mer värdefull.
  Energiminnesfonden.se delar ut sitt årliga Energiminnespris till en förtjänt organisation eller individ på Adolf Lundins dödsdag den 30 september.

Börsen kvaddas av robothandeln

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv
 
Publicerad måndag, 12 september 2011 Skriven av Svempa

High Frequency Trading, eller i dagligt tal robothandel, svarar för en allt större del av omsättningen på börsen. Förespråkarna, som i första hand representerar de ekonomiska intressen som tjänar på fenomenet, menar att robothandeln fyller en viktig funktion genom att tillföra likviditet. Lustigt nog precis samma argument som alltid framförts av dem som gillar blankning.


Enligt min mening kan man helt bortse från denna "fördel", det har absolut ingen betydelse för oss "vanliga" placerare om likviditeten är lite större. Dessutom tenderar robotarna, liksom blankarna,  att handla i papper som redan från början har god likviditet. Det är liksom en förutsättning för att deras taktik ska fungera att likviditeten är god, så de kan gå ur sina positioner när det passar dem.

 


OK, jag medger att när börsen är normal så orsakar blankning och robothandel ingen större skada. Om man nu inte ska ta med de uppsägningar av "vanliga" mäklare som nyligen annonserats från flera håll. Uppenbarligen tjänar man mer pengar på sina robotar än på sin tradingavdelning!

 


Men när börsen vacklar på grund av något krisartat fenomen, just nu är det väl de skulder som Grekland m fl länder med vanskött ekonomi har skaffat sig som står i centrum, så är saken helt annorlunda. Den fallande tendens som börsen får när många placerare slåss om att komma först till utgången identifieras snabbt av robotarna och då ett av deras främsta vapen är blankning sätter de igång och blankar systematiskt, vilket förstärker börsfallet. Detta ökar i sin tur antalet "vanliga" placerare som vill hoppa av, och vi kommer in i en ond cirkel.


Nu säger väl någon lite förnumstigt, att den som blankat måste ju köpa tillbaka och då stiger kursen igen. Jo, i normala fall är det så. Men inte då det råder närmast börspanik, floden av säljare är då så stor att robotarna lätt finner tillfällen att köpa tillbaka till lägre kurs än man sålt för. Och skulle kursen stiga lite så är det ju bara att blanka igen!


Nu har det annonserats att myndigheterna ska granska robothandeln för att utreda om den ger orättmätiga fördelar till robotägarna jämfört med en vanlig aktiemäklare. Och så är det givetvis, robotarna har guldsits och kan alltid agera först i varje läge. Men troligen blir det inga restriktioner, de ekonomiska krafter som tjänar på robothandeln är starka. Tyvärr kommer alltså börsen att fortsätta sin vandring mot att bli en renodlad spelhåla, där den vanliga människan blir utnyttjad för ägarnas vinning. Precis som i Las Vegas.

 

Edit 15/9: I dag har Affärsvärlden en artikel som heter "Börsen har blivit ett Tivoli" och som behandlar samma ämne.

Edit2 26/9: Nu ansluter sig även SvD Näringslivs börskrönikör Patricia Hedelius till robothatarnas gäng

Träffar: 4386